Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Han besegrade öknen

 

Vi kunde läsa i tidningen i går om jordbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso och om hans idoga arbete med att skapa en skog och på så sätt stoppa öknen...här på denna länk kan man läsa mer om honom och hans arbete: https://www.nt.se/nyheter/han-vann-over-oknen-med-fron-och-envishet-om5573263.aspx

Hans arbete har uppmärksammats världen över och han har nu blivit tilldelad Right Livelihooppriset - ett pris som delas ut till människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsaker till välden problem - ett ytterst prestigefyllt pris och i min mening har det defintivt gått till rätt person!

Om man läser vad Yacouba Sawadogo har gjort häpnar man -  i alla fall jag...Han har hållt på i över 40 år med att gräva hål i sanden, fylla hålen med kompostmaterial och frö och på så sätt har han skapat en skog som idag är på över 40 hektar, allt detta på en plats som innan varit helt obrukbar mark. Idag innehåller skogen mer än sektio arter träd och buskar och många olika djur lockas till skogen där det finns mat och vatten utplacerat. Han berättar i artikeln om hur viktiga framför allt fåglarna är för skogen eftersom de för in frö från andra platser...och skogen fortsätter att växa och det gör hans arbete oxå.

Jag är så imponerad av honom...tänk att vara en sån visionär! Jag blir alltid väldigt tagen av människor som är strävare, visionärer och som inte ger upp - människor som ger allt för en tanke och idé. Vi behöver många såna och jag vet att jag inte är en av de eftersom jag har en tendens att lätt ge upp när jag får motstånd...

De finns de som triggas av motgångar och svårigheter och det är beundransvärt - ibland önskar jag att jag var lite mer som till exempel Yacoba Sawadogo - varför är det så mycket lättare att ge upp istället för att spotta i nävarna och slänga in lite jävlar anamma? 

 

25 Nov 2018