Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Andas in. Andas ut.

 

Du tittar ut genom ditt fönster och ser bara gråa moln, regn som faller och vind som blåser i träden. "Det är Midsommarafton i morgon", tänker du förtvivlat, " hur fan ska man kunna sitta ute nu, då?" Du tänker på den fina sommarklänningen som du köpt för just detta tillfälle, du tänker på hur då såg Midsommarafton framför dig när du provade klänningen i affären - du såg hur du satt där vid bordet med blommor i håret iklädd din nya klänningen och solens varma strålar som föll ner över det fint uppdukade Midsommarbordet. Nu vet du att din dröm går i kras - du kommer inte att kunna ha den där tunna sommarklänningen på dig, hur snygg är den med gummistölvar till? Och med regnkappa utanpå? Nej, det funkar inte, det kommer att vara för kallt också - 15 grader! Hur är det möjligt? Och ute kommer ni inte heller kunna sitta..."Vilken jäkla Midsommarafton!", tänker du irriterat - varför bor man i Sverige där sommaren alltid regnar bort? Vi är inte gjorda för det här!" Uppgivet suckar du djupt, du som såå hade sett fram emot en Midsommarafton i värmens och solens tecken, det hade varit på tiden...

Såja: Andas in. Andas ut. Du kan inte påverka vädret och du blir inte mindre irriterad av att du tänker på hur det kunde ha varit. Tvärt om. Vädret är som det är. Andas in. Andas ut. Plan B, vad kan de vara? Ska ni vänner fira tillsammans ändå eller blir det bara Midsommarafton om det är fint väder? Självklart inte! Kan du ha annat på dig än den där fina, tunna, nya sommarklänningen? Klart du kan. Hur kan din Midsommarafton bli så bra som möjligt ändå? Oavsett vädret. Jo, genom att du ändrar inställning! Hur kallt, blåsigt, regnigt och grått det än är så kan du ha en ljus, varm och blommig Midsommar i alla fall! Hur? Jo, genom att ni till exempel dukar ( inomhus antagligen) med blommor i massor, färgglada tallrikar, servetter och ljus. Spela bara sommamusik, tänd massor av stearinljus i huset - och klä dig i blommor. Visst, du kanske måste ha jeans på dig men du kan ha en blommig blus eller tunika till - du kan ha en krans i ditt hår och glitter i din öron och runt halsen. Det kan bli värme, glädje och fest även om det är grått där ute. 

Anda in. Andas ut. Dröm dig nu fram till Midsommarafton. Vad kan du göra för att göra det bättre? Vad kan ni göra tillsammans? Vad är viktigast? Vi är så styrda av vädret och det är inte så konstigt - men det är inte allt! Jag förstår människors frustration när det inte blir som man tänkt och planerat - men vi kan inte påverka och styra detta, vi kan bara styra hur vi hanterar det. Vädret är självklart viktigt för oss. Vi har gått här i många, många månader och hållt oss mest inomhus. Har vi gått ut så har vi gömt oss i tjocka kläder - det är mörkt redan klockan fyra på eftermiddagen och ljuset kommer inte förren efter åtta på morgonen. Vi längtar oss sönder efter väme och ljus - och när så jorden äntligen har snurrat oss fram till det vi kalla sommarmånaderna - så blir det så här! Andas in. Andas ut. Det ÄR ljust ute! Det blir mörkt först vid elva på kvällen! Hur härligt är inte det? Och ljuset kommer redan vid fyra tiden på morgonen - tillsammans med fågelkvitter, oavsett om det regnar. Så, det blir bättre - inte bra, men bättre! Gör det bästa du kan, sprid ljus och glädje genom att inte prata skit om vädret - det är som det är! Andas in. Andas ut.

Midsommarafton kommer att komma i morgon oavsett väder, vi kan inte pausa tiden och ta den en annan dag. Vad vi kan göra är att dansa mellan regndropparna, höja våra glas och skåla för den svenska sommaren. Glad Midsommar!

 

 

 

18 Jun 2015