Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Att gymma: vi var faktiskt först!

 

Att gymma är idag hetare än någonsin och i alla områden, byar, städer och samhällen duggar det tätt med gymanläggningar. Vi är kroppsmedvetna, hälsomedvetna och träningsmedvetna - genom internet och Google kan vi lära oss det mesta om träning och hälsa, vi lär oss genom att läsa vad vi ska äta och hur vi ska träna - sen måste vi givetvis också göra det, och vad gör vi då? Jo, skaffar oss ett autogiro på ett gym helt enkelt!

Unga människor, äldre människor, människor som vill bygga och skulptera sina kroppar, människor som vill gå ner i vikt, människor som vill öka i muskelmassa och bli starkare ( och inte bara på utsidan)  och så vidare, och så vidare - alla har vi 1000 anledningar att gå på gymmet - men inte jag, jag gymmar INTE! Been there - done it, så jag säger nej, tack till att gymma. Inte för att jag inte tycker att det är bra, inte heller för att jag har något emot det, nej inte alls, jag går inte på gym för att jag tycker det är skittråkigt! Jag vill helt enkelt inte, så enkelt är det - men det är jag, det passar inte mig helt enkelt.

Så, hur vet jag då det? Det ska jag berätta. Eller innan jag går bakåt i tiden och reser i mina minnen kan jag tillägga: jag har faktiskt gymmat i modern tid oxå. För inte så länge sedan skaffade jag mig ett autogiro (bunden på 1 år blev jag!) på ett gym här hemma i mitt samhälle. Fint gym, bra maskiner, rent och snyggt, gruppträning därpå - och där drog jag upp, ibland tillsammans med både Isak och maken - och jag började gymma. Fick lite hjälp med hur maskinerna funkade, moderna saker som jag inte alls kände till - jag hade en plan. Det höll i 3 månader max! Sen la jag bara av - gud, så tråkigt. Gå runt där bland en massa konstiga maskiner och muskelstinna människor. Upprepa, upprepa, upprepa - samma sak, hela tiden maskin efter maskin. Nej, fy för den lede. Så jag la av - blev dock tvungen att betala året ut, hade ju kontrakt på gymmet, men inte ens det hjälpte mig till att motivera igång mig, jag som annars är så ekonomiskt medveten, ibland nästan snål - jag lät pengarna bara rinna ut i sanden. Så, visst har jag besökt ett gym i modern tid. Men nu till vad jag skulle berätta:

Detta måste ha varit i slutet av 70-talet eller strax i början av 80-talet. Vi bodde tre brudar tillsammans i ett "mini"-kollektiv i Malmö, det var jag, syrran Carina och så Lena. Vi var unga, glada och livet lekte. Lena, som varit gymnast och ägnat många år åt gymnastisken kom en dag och frågade om inte jag och Carina var sugna på att börja styrketräna. Visste knappt vad det betydde, då. Gymanläggningarna hade så smått börjat ploppa upp här och där men det var alldeles i tidernas begynnelse. Vi hade inte riktigt kommit in i 80-talet och gruppträningen där vi tränade framför våra tvapparater tillsammans med Jane Fona och Susanne Lanefelt eller på träningsanläggningar i grupp - aerobic var nästan nyfödd då. Vi tre hade inte riktigt lämnat det bohemiska livet och hippiekulturen mot solariesolbränna, axelvaddar, disko och permanentat hår. Men nästan. Vi tre var fortfarande iklädda palestinasjalar, hemmafärgade kläder, träskostövlar och fuskpälsar. Och så bodde vi ju i ett "kollektiv" - vi var vad Christen kallade det "modekommunister"- vi hade inte riktigt trätt in i disko-eran. Men nästan....

I alla fall - Lena hade hört talas om ett styrketräningsställe nere på Stadion i Malmö, nere under anläggningen i en källare helt utan fönster. Vi drog dit, vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på. Där nere möttes vi av en hall fylld med styrketräningsattiraljer såsom skivstänger, hantlar, boxningsäckar och så några styrketräningsmaskiner, inte så många dock. Och en massa muskelknuttar. Bara killar - det stank svett och det var oerhört varmt. Vi bjöds in av grabbarna - vi var de enda tjejerna där, killarna var glada över att visa oss runt, demonstrera och visa upp sina kroppar och lära oss hur maskinerna fungerade. Vi satte igång, vi med. Vi blev en i gänget. Mest kollade vi ( eller jag i alla fall) in killarna men vi tränade en del också. Kan inte komma i håg hur länge vi höll på, det var nog inte så många veckor men ett tag gjorde vi det i alla fall. Det var ett gym som man bara ser på film idag, eller det hette inte gym förresten, det hette styrketräningsanläggning, för det var precis det som det var!

Så med detta, jag har sett gym långt före det var inne att hänga på gym - så det så! Men behöver ändå inte gilla det...men bra att de finns: "allt passar inte alla, men något passar någon" =) - jag kör yoga istället. Och så boxas jag, det gillar jag. Skarpt!

 

13 Oct 2015