Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Det är farligt

Det är livsfarligt att sitta stilla! Jo, det är sant. Och att sitta stilla och titta på tv är det värsta. Det är faktiskt så illa att sitta stilla och se på tv är farligare än att röka! Hur kan det vara på detta viset? Och det är ju inte så att bara för man är en duktig person och motionerar regelbundet, att man då kommer undan med att då och så sitta stilla och titta på tv och att det på något sätt skulle förändra förutsättningarna, nej då, det är lika farligt för motionären, så det så. Man hävdar att varje timmes tv-tittande för en människa över 25 år innebär att man förkortar livet med 21,8 minuter. Att röka en cigarett förkortar livet med "bara" 11 minuter. Tänk då alla de som sitter timmar ut och timmar in och röker framför tv´n. De blir verkligen inte gamla, inte.

Så är du en sån som tittar på tv stillasittande 6 timmar per dygn eller mer så kommer du att dö 4-8 år tidigare än de som inte gör det. Ok, vad jag då ser här är att man egentligen inte behöver sluta att titta på tv men man kan röra sig samtidigt! För det är ju inte tv-tittandet i sig som är problemet utan stillasittandet, så klart. En god idé är då att ha en cykel, trampmaskin eller annat framför tv och motionera samtidigt, då är det nog inga problem. Eller man kan ju tex sitta på en pilatesboll och balansera, det räcker kanske?

Jag gillar sådana här undersökningar, vad än de egentligen må handla om. Det har jag sagt innan. Jag tycker det är kul att ta upp saker och sen filosofera runt vad det betyder, för oss människor, egentligen, det som forskare kommer fram till.

Och att sitta stilla inte är bra, det är ju inget nytt på något sätt.  Och att man bör motinera 20-30 minuter per dag för att bibehålla hälsan vet ju säkert de flesta oxå. Men att det skulle vara så farligt att vara stilla det visste jag faktiskt inte. Men å andra sidan, jag undrar hur många som är helt stilla i 6 timmar framför tv´n? Jag menar, det är ju paus lite då och då på de flesta kanaler och då gör man väl oftast något, inte sant?

Jag förstår vad man vill föra ut för budskap med sån här information. Och det är viktig budskap. Många tar inte till sig att saker är farliga för deras hälsa och tänker oftast " det händer inte mig", och det är ok att tänka så. Det är ju inte så att man ska gå runt och vara rädd för att saker ska hända, men när man vet att vissa saker verkligen inte är hälsosamma bör man ta detta till sig och göra en förändring. Och det tycker jag tex att röka är. Det är verkligen inte bra, för någon. Och att inte röra sig är heller inte bra. Vi människor är gjorda för rörelse. Våra ben tar oss ut i rörelse och den förmågan ska vi utnyttja. Sen ska inget gå till överdrift.

Jag gillar att titta på tv, jag har mina favoriter. Jag kan njuta av att se vissa saker som är rena nöjet för mig. Tv är avkoppling, kanske inte lika mycket som att läsa, det är ett strå vassare men att titta på tv kommer som god tvåa! Mina favoritprogram är reality-program! Mest. Men jag är verkligen en allätare. Tänk en kall, mörk vinterkväll, en god middag i magen och en riktigt spännande film på tv! Det är härligt!

Idag är det lördag och det blir ingen film i kväll för mig. Nej, jag ska gå på premiär! Karl P Dahl ska vi se. Ska bli superkul. Inte för att jag är Arlövsbo och jag har inga som helst anknytningar till denna påg men det har Christen. Så det är han, jag och hans syster Gunilla som ska gå. Det blir rena, rama Arlövsaträffen. Jag får hänga med så gott jag kan. Men det ska bli kul. Så med detta önskar jag alla en härlig lördag. Och i natt går vi över till vintertid!

Må väl!

27 Oct 2012