Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Det är inte farligt att flyga...

 

....men efter den senaste flygkraschen är detta en osanning för många - och eftersom det ovanpå allt nu också var ett flygplan tillhörande Germanwings och att det så sent som i går hade gått genom en sk "runtinkontroll" utav en flygtekniker från Lufthansa så kommer tyvärr denna olycka sätta sina spår på även de som innan bara varit sådär"lagom" flygrädda.

Jag hävdar alltid på mina kurser för flygrädda att om man nu är rädd för att flyga men vill flyga ändå, så är det en god idé att flyga med flygbolag som tillhör de så kallade "säkra" bolagen, om man nu kan säga så - och, ja,  det kan man för det finns givetvis flygbolag som är svartlistade och som man absolut ska undivka att flyga med. Germanwings tillhör inte ett sådant bolag utan det är ett är säkert och bra flygbolag - men - olyckor händer ändå!

Man kan på sätt och vis jämföra det med att köra en gammal bil utan airbags som inte har gått genom bilbesiktningen och som har dåliga bromsar med en ny, stark, säker och trygg bil, varför inte en Volvo? - bara för att du nu kör en ny Volvo och inte en gammal Fiat så kommer det inte innebära att du har klivit in i en skyddad zon där det aldrig kommer att hända dig något...Du kan aldrig styra det som händer runt om dig - du kanske blir påkörd utav någon som kör för fort, för slarvigt med dåliga däck på ett halt underlag, men - dina förutsättningar att klara dig i en eventuell olycka är så många gånger bättre om du har en bra bil. Sak samma med valet av flygbolag: du har bättre förutsättningar att klara dig helskinnad genom flygresan nästa gång du ska ut och flyga om du väljer att flyga med ett flygbolag som har hög standard, sköter sig efter alla gängse säkerhetsföreskrifter och har välutbildad personal än om du väljer att flyga med ett svartlistat lågprisbolag bara för det är billigt , men -  det betyder INTE att det inte kan hända något!

Och detta är nog det absolut viktigaste att lägga på minnet och bearbeta - snälla,låt nu inte denna olycka bli en sanning för alltid och bekräfta för dig att det visst är farligt att flyga. Dels vet vi inte varför olyckan hände, inte än, men så är det ju också så om du nu tillåter denna olycka hindra dig från att flyga, ja, då innebär det att du väljer att låta rädslan ta överhand och börja styra ditt liv. Och låter du rädslan för att flyga ta över nu - vad låter du då ta över nästa gång?

Vad ska du då hindra dig från att göra? Sök inte efter faror: det är inte farligt att flyga!

24 Mar 2015