Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Det har väl inte undgått någon...

 

...att jag har skrivit en bok, "En flygvärdinnas hemligheter och sanningar: lär dig hantera din flygrädsla med mental träning". Inledningsvis så var det så att jag skrev den för att ha som kursmaterial på mina kurser för flygrädda, mest istället för att ge dem en massa lösblad - men så blev det en hel bok istället. Inget bokförlag ville dock ta sig an den så jag fick helt enkelt ge ut den själv. Och korrekturläsa den med hjälp av vänner - lätt att missa stavfel, meningssyftningsfel mm eftersom man blir lite "hemmablind". Men det är ok, den är nu korrigerad och "rättad" ett antal gånger sedan den gavs ut första gången, tror det var 2012. I alla fall, det svar jag fick från otaliga bokförlag var att de inte ville ge ut den eftersom området var för " smalt", intressant bok absolut, men för smalt område vilket skulle innebära ingen försäljning att tala om = ingen förtjänst.

Skam den som ger sig (Christens valspråk är för övrigt "man ger sig aldrig") - jag gav ut den själv och boken säljer fortfarande. Jag har fått många mejl från tacksammna läsare som berättar för mig att de nu vågar flyga och att verktygen i boken verkligen fungerar - och det visste jag ju eftersom jag själv har använt mental träning för att komma dit jag är idag.

Nog om detta, varför skiver jag nu om min bok? Jo, för att det har kommit ut en ny bok på marknaden som också handlar om flygrädsla, nämligen "Den skräckslagne psykologen botar sin flygrädsla med KBT" av Erik Matton KBT-psykolog www.bokus.com/bok/9789127140141/den-skrackslagne-psykologen-botar-sin-flygradsla-med-kbt/ . HAN fick sin bok utgiven, utav Natur & Kultur Akademisk - han slapp göra allt jobbet själv. Helt plötsligt så är inte området för "smalt" längre. Vad var det som hände? Kan det vara så att jag, min bok och allt som skrivits om flygrädda kändisar som "träder" fram har banat väg för denna nu nya bok? Inte helt omöjligt. För otaliga är ju kända personer som nu på senare tid öppet berättar om sin rädsla för att flyga. Jag var nog några år före min tid kan jag tro nu så här i efterhand.

Ja, ja, så är det -och jag är inte bitter, bara kanske lite, ja, uppgiven men inte för att jag nu har fått konkurrens eftersom man givetvis inte kan vara ensam om något, så är det  - det är egentligen helt ok att fler skriver om flygrädsla och problematiken runt detta och om hur man kan göra för att övervinna hinder i livet. Nej, vad som retar upp mig, om bara lite, är att han med stor sannolikhet anses som mer trovärdig än mig eftersom han är akademiker och utbildad psykolog - och vad är jag? Jo, jag är ju "bara" före detta flygvärdinna och stressterapeut - inte på långa vägar ens i närheten av hans akademiska kapacitet. Hans bok är säkert välskriven och utan stavfel eller andra korrekturmissar för han har haft experthjälp! Han ville man minsann ge ut - vad är det för skillnad på honom och mig? Jo, det ovannämnda! Vår bakgrund kontra vår trovärdighet. Jämt och ständigt får man hävda sin kunskap, kapacitet och trovärdighet när man står utan akademiska högskolepoäng som "bevisar" att man är bra, välutbildad och kunnig, tyvärr. Vi i Sverige hyllar "skolade" människor, inte självlärda och utbildade av Livet och Erfarenheter. Men, som vår käre Lars-Eric Uneståhl säger "skolad utbildning utan livets erfarenhet är inte mycket värt". Tack för det - för så tycker jag också. Nej, jag är inte bitter men lite besviken - för tänk om jag hade fått det skjuts som Erik Matton nu får, han har varit på tv hos "Fråga doktorn" och han har varit hos "Malou" - hans bokförlag står bakom honom och satsar oerhört mycket på att marknadsföra hans bok vilket man inte kan göra av ekonomiska skäl som egenutgivare - där är jag nog lite avundsjuk vill jag erkänna - inte på hono för han är duktig och kunnig och han vet vad han skriver om. Nej, jag är lite avundsjuk på all den hjälp han får för att han är "på riktigt" ...I detta läge känner jag mig lite ensam...

 

 

 

22 Apr 2015