Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

En bok, min passion

Jag har närmast ett passionerat förhållande till böcker, ja, jag rent ut sagt så älskar böcker, jag älskar att läsa och att vara på ett bibliotek är något av en höjdpunkt för mig. Om jag bara fick lov att ta en enda sak med mig till en öde ö, förutom min familj då, men de är ju å andra sidan ingen "sak", så skulle det vara en riktigt, riktigt tjock bok. En tjock bok men tunna, tunna sidor skriven med liten, liten text. Men då behöver jag ha med mina läsglasögon oxå. Vi säger att jag får ta med två saker, då blir det en bok och min läsglasögon. Jag skulle ligga där i skuggan på min öde ö och läsa. Och det behöver inte vara bara böcker jag läser, nej, jag läser debattartiklar, forskning inom områden som intresserar mig och tidningar, allt från Sydsvenskan till resetidningen Vagabond.

Jag läser mig till kunskap, jag läser mig till insikt och jag läser mig till förståelse. Jag har lärt mig så mycket "bara" genom att läsa och mycket av det jag läser bara måste jag vidarebefordra på ett eller annat sätt. Och det gör jag då genom att berätta vad jag läser, för andra. Nu har jag ju förmånen att arbeta med att ha människor som lyssnar på mig och då kan jag på så sätt föra vidare vad jag läst och vad som har gjort intryck på  mig. Ibland tar jag till mig vad jag läst, förändrar det lite så att det passar in i kanske ett annat sammanhang, kanske i ett sammanhang som har med mig och det jag gör, att göra och så för jag den insikten vidare till andra. En sån historia är "Ett förhållningssätt till tid"....

Mikael Bergstrand är en skrivande journalist, som varit några år bosatt i Indien, och han har haft artiklar publicerade i just Sydsvenskan lite då och då genom åren. Han skriver även böcker, men den historia jag nu ska förmedla är från tidningen.

När Mikael var ganska nyanländ till Indien hade han lite svårt att förhålla sig till indiernas förhållningssätt till just tid. De var aldrig i tid till möten och allt tog sån tid, det spelade ingen roll vad det var, allt bara tog sån tid, tyckte Mikael. Han hade en indier till sitt förfogande, en man som hjälpte honom att komma in i det indiska samhället och denna indier var inte bättre än andra på att hålla tider. Och det gjorde Mikale tokig.
En dag satt Mikael som vanligt och väntade på sin vän. Denna gång var vännen riktigt mycket försenad, och Mikael satt där och väntade, och retade upp sig. När så vännen kom, ungefär 30 minuter efter utsatt och avtalad tid, var Mikael riktigt uppretad. " Är du medveten om att du är 30 minuter försenade", frågande han vännen irriterat. "Ja, jag vet att jag är sen men det gör väl inget", svarade vännen glatt, "Vad har du gjort med tiden du fått av mig", undrade han. "Vaddå fått" svarade Mikael, " jag har väl inte fått någon tid av dig, du har ju tvärt om tagit tid från mig". Då svarade indiern honom; "Om jag hade varit i tid då hade du varit tvungen att vara med mig den tiden,  nu eftersom jag var sen, gav jag dig tid till att vara med dig själv, så jag frågar dig igen, vad gjorde du med tiden som du fick av mig?". "Satt här och retade upp mig på dig eftersom du var sen", svarade Mikael.
Och så lärde han sig, att oavsett vad det handlade om, möten eller annat, så såg han alltid till att ha ett anteckningsblock och en penna i den ena fickan och en god bok i den andra, för han visste ju aldrig hur mycket tid han skulle få till sig själv.

Det handlar om att förvalta den tid vi har. Inte att slösa bort tiden på onödigheter som vi inte egentligen inte kan påverka. Och framför allt inte på att reta oss på andra och deras uppförande. Till vilken nytta? Irritation föder ilska och att vara ilsk är onödig slöseri av energi. Spara den energin.

Tid har man inte - tid tar man...

Nu ska jag ta mig tid och läsa. Jag ska börja på en ny bok nu, jag läste slut den andra innan idag. Jag har bredvid mig alltid ungefär 4, 5 böcker liggandes på hög. Lånade på biblioteket. Den högen får aldrig vara tom. Det är som att gå in i en godisaffär, var ska jag börja? Vilken ska jag nu läsa? Tror att det blir "Havets hemligheter" av Nicholas Shakespeare.


Må väl!!

22 Oct 2012