Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Ensamheten tar livet av oss

 

Vi blir inte lyckliga av framgång, karriär och en massa pengar - vi blir lyckliga av relationer. Ensamheten tar död på lyckan, för vad ska du göra med alla pengar och all framgång om du inte har någon att dela den med?

"Lycka multipliceras när den delas" har Paulo Coelho sagt eller skrivit någonstans och visst är det så! Tänk själv: efter en lång arbetsdag där du suttit på ditt kontor och arbetat hårt med att tjäna mer pengar, nöjd över att du kanske gjort lyckade investeringar eller kanske lyckats få hem en bra "deal" - i slutet av dagen töms kontoret sakta på medarbetare, en efter en försvinner de hem till de sina, strax är det bara du kvar. Där sitter du, ensam på det tomma kontoret - lyckan och glädjen över det du presterat under dagen och alla vinster du håvat in har du ingen att åka hem och delge. Din stora villa ekar tom....Visst kan du ringa någon vän, kanske bjuda ut denna någon på middag men anta att dina vänner är med sina familjer - vem är du med?

Vem delar du din lycka med?

Ensamheten tar död på oss. Förvisso finns det självvald ensamhet och så kan man vara ensam tillsammans med människor - spektrat är stort, vitt och brett men oavsett: vi behöver relationer. Vi blir glada av relationer och vi blir glada i relationer, och det behöver inte alltid vara friktionsfria sådana. Nej, att ha någon att bråka med är inte heller så illa. Hellre att ha någon nära att störa sig på än att inte ha någon att  störa sig på alls....

Ensamheten tar död på oss. Människor i relationer lever längre och håller sig friskare än ensamma människor. Nu är det inte bara vad vi tror - nu vet vi. Det finns forskning på detta. Klicka på länken, lyssna och förundras - dela den sedan med någon:

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness

 

5 Jan 2016