Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Hjärnan bakom...

 

Måste citera: 

" Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna." 

"En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EM-guld. – " U21-laget går i bräschen för mental träning inom fotbollen" , säger idrottspsykologen Lars-Eric Uneståhl som är hjärnan bakom guldet.

Efter U21-landslagets EM-seger har tränaren Håkan Ericson vid flera tillfällen lyft fram samarbetet med den legendariske idrottspsykologen Lars-Eric Uneståhl som en förklaring till lagets enastående förmåga att aldrig ge upp och alltid ge sitt yttersta. – Det var fantastiskt att se EM-finalen! Jag sms:ade till Håkan att han borde få en Oscar för bästa regi, säger Lars-Eric Uneståhl då SvD når honom på telefon från Mallorca där han lyckades hitta en sportbar som sände finalen. 

– Men jag har ingen del av framgången, betonar han. Jag är hemskt glad att Håkan nämner vårt samarbete, och visst har han gått mina kurser, men det är helt och hållet han som gjort det här möjligt tillsammans med killarna i laget."

Så vad är hemligheten bakom U21-landslagets häpnadsväckande mentala styrka? Vad är det som gör att de i match efter match kunnat vända underlägen mot på papperet helt överlägset motstånd?"

Svaret på den frågan finns att läsa här http://www.svd.se/u21-laget-gar-i-braschen-for-mental-traning-inom-fotbollen/om/u21-em-i-tjeckien

Det är detta som jag och 1000 med mig har sagt och vetat så länge: Mental Träning ÄR nyckeln till framgång! Vi går bara från klarhet till klarhet och det är så jäkla häftigt - jag bugar och tackar för att jag en gång kom i kontakt med Lars-Eric Uneståhl och hans filosofi: "att omöjligt är ett ord som är omöjligt att använda om framtiden. Allt är möjligt om vi kan skapa resurser för det" - det är just detta som vi vanliga människor med våra vanliga mänskliga problem måste lära oss att fatta. Jag har ju fattat det - men har du? Det spelar ingen roll vad ditt "problem" är - allt går att lösa om du vill, kan och orkar investera i det arbete som behövs för att du ska lämna det bakom dig. Är du rädd för något? Svara du ja, då är kanske Mental träning något för dig! Förr var jag rädd för allt -idag är jag rädd för inget, hur är det möjligt?

Det ÄR möjligt! Mental träning ligger bakom det jag kan och vet idag men det är absolut ingen kort resa jag gjort och det är inget som går på ett ögonblick. Jag ska ärligt säga att jag började min resa 2003 och jag är inte färdig än idag - inte i heller i morgon för den delen, jag bara fortsätter att lära mig nytt och får nya insikter och perspektiv - jag lämnar saker bakom mig, ser på den jag var då med ett lite sorgset leende, tycker lite synd om mig för den jag var men - jag lämnar henne bakom mig! Där kan hon stanna - aldrig mer vill jag vara henne igen och aldrig mer kommer jag att bli henne heller eftersom det är jag som bestämmer över den jag är, det är jag som bestämmer vad jag tänker, det är jag som betsämmer det jag känner och det är jag som bestämmer hur jag tolkar och handlar....Jag står för den jag är idag och jag är stolt över att vara jag! Jag vet hur det är att inte fatta det där med Mental Träning och det är nu min uppgift att få andra att fatta det där med Mental Träning - för kan jag, ja, då kan alla!

 

2 Jul 2015