Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Hur tänkte de här?

 

I morse reste jag in med tåget till Lund för att ta mig till Hälsans Hus där jag skulle ha en MediYoga-kurs. Väl inne i Lund gick jag upp längst Knut Den Stores Torg och upp mot centrum - jag passerade Mormors Bageri, redan fler meter innan kunde jag känna doften av nybakat bröd, rutorna var på sina ställen alldeles igenimmade - det doftade härligt. Jag passerade bageriet och kikade in - där satt ganska många människor fast klockan bara var lite efter 9 på morgonen. "Frukost ute", tänkte jag - "vad mysigt". Jag vek runt hörnet och jag fortsatte att kika in på de som satt där inne och njöt av sin frukost - och det är då jag ser det! Va, är de alldeles tokiga, är min första tanke: där sitter två unga tjejer nära fönstret, det första jag ser på deras bord är två stora glas med apelsinjuice, gott är min tanke - och nyttigt. Min blick vandrar vidare på deras bord - och det är nu som jag fryser till - vad i all världen sitter de och äter så här på morgonen? Jo, på vars en assiett ligger wienerbröd och sockerbullar - en av tjejerna lyfter precis upp en av kakorna och tar ett stort bett just som jag passerar - är de alleles galna, tänker jag - hur tänker de här? Eller tänker de alls? Kakor, till frukost?! Ja, men, ärligt - hur bra är det? Är det så det går till, är det en frukost á lá ungdomen idag eller är det bara en tillfällighet? Jag börjar undra - har de någon aning om vad som händer i kroppen om de börjar sin dag på detta sätt? Oh, vad jag skulle vilja ruska om dem med lite vishet!

Att börja morgnen med socker är No Go! helt enkelt, verkligen No Go - vilket innebär: man kan INTE göra på detta sätt ( uttrycket härtstammar från flyget - om något var/är No Go så innebär det att man absolut inte får flyga iväg utan att det omhändertas eller fixas till) - och här menar jag,:tjejer ni kan inte göra så här mot er själva! Alltså, vet ni hur kroppen tar hand om allt detta socker? Då ska jag berätta...

Jo, så här är det: socker och också andra "snabba" kolhydrater påverkar kroppens signalsubstanser vilka gör så att vi mår bra och så att vi känner oss tillfredsställda. Sockerintaget triggar igång lyckoeffekten inom oss ( oh, så bra kan en del tycka - lycklig redan på morgonen! ) men - känslan klingar av snabbt, väldigt snabbt - och vad händer då, jo, man vill ha mer, precis som en alkoholist som får vin i munnen. Får man då inte ett intag drabbas man istället av abstinens - detta kan då visa sig ilska, aggressioner, humörsvängningar, oro, stress och rastlöshet. När man sen äntligen får i sig sitt socker igen, ja, då känner man sig tillfälligt bättre igen - till nästa dalgång, och så fortsätter det på detta sätt: upp i toppar och ner i dalar - kroppen hamnar i obalans! Och man skapar sig ett begär efter socker, efter den där "lyckokicken"...man blir slav under begäret.

Har ni sett tv-reklamen? Den där om hur man blir förändrad när man är "låg" i energi-intag - tror det är reklam för Snickers eller något annat "skit" =): det är ett gäng idrottare i ett omklädningsrum, och Joan Collins i galaklänning och upptuperat hår - en sanna Diva som gapar och går på, men så får hon sitt Snickers - vips så är hon inte en hon längre utan en han precis som de andra killarna i omklädningsrummet...Vi blir som Dr Jekyll och Mr Hyde av allt socker - låter kanske kul - är det INTE!

Så, inget socker till frukost - träna på att dra ner på allt sockerintag, få kunskap om hur kroppen fungerar och ät bra mat utan raffinerade kolhydrater. Förstå och ha insikt i att det man upplever som ett fysiskt beroendet skapas i hjärnans belöningssystem och att det fungerar på exakt samma sätt om det hade handlat om annat än socker, som till exempel nikotin, alkohol, tabletter, shopping, spel, arbete,"kickar" på olika sätt och så vidare och så vidare....

Så, börja morgonen med något annat än vin och wienerbröd,snälla! 

 

18 Sep 2015