Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

" Idag ska vi leva i nuet. Men...."

 

"I dag ska vi leva i nuet. Men inte om nuet är dumt. För då äter vi tårta istället" - Kakmonstret

Sant som det är sagt. Det är ju det som vi alla lär oss, och ska lära oss, att sträva efter: att leva i nuet - vara medvetna i nuet - Mindfulness. Men tänk om det är så att nuet är "dumt"? Tänk om det är så att detta nu inte är bra? Ska jag ändå hålla mig i det? Är det då inte bättre att jag gör något annat som till exempel drömma mig bort? Vad betyder egentligen det att vara i nuet? För mig är det att stanna tiden och inte hela tiden vara i framtiden - att vara i dåtid är lite mer ok för det stressar inte på samma sätt tiden som det gör när man ligger i tanken i vad som kommer sen. 

Många lever i omständigheter där nuet inte är bra. Många trivs inte i sin familjesituation, många trivs inte med sitt arbete -många trivs inte med sig själva. Ska man du verkligen stanna i det? Nej, svara säkert majoriteten - det ska man inte. Då är det kanske bättre att drömma sig bort och "äta tårta". Tårtan kan vara en vision, en dröm om en bättre framtid - en dröm om ett bättre liv. Att vara i nuet är det ultimata och det som hjälper oss människor till att må bättre - men inte om det är nuet som gör att vi mår skit!

Samtidigt går det inte att förändra framtiden om man inte förändrar nuet. Så, receptet på tårtan är kanske då att ändå vara i nuet och samtidigt äta tårta! Under tiden som du lever i det som inte är bra, i det som är dumt - så planerar du din framtid så att du, när du är där framme i framtiden, kan konsten att stanna upp och leva i nuet. För när du väl hamnar i ett Nu som du trivs med, ja, då vill du frysa stunden, frysa tiden - då vill du leva i Medveten närvaro. Så fram till dess: ät din tårta - men ät den i Nuet!

17 Feb 2015