Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Ivf Behandling Kan Ge Tarmskada

 

I går på förstasidan i Sydsvenskan stod det att läsa det ovannämnda, med undertext : " Hormonerna riskerar orsaka kroniska problem. Hormonbehandlingen inför provrörsbefruktning, IVF, kan orsaka svåra och kroniska problem i mag-och tarmkanalen." Sen var det mer inne i tidningen på samma spår - och detta fick igång mig! Många gånger läser jag igång min tankeverksamhet så också idag - jag fick igång en tankespiral och ett tankespår: Kan det vara så? Eller...? Det jag tänkte var att jag är kanske en av dem där eftersom jag gjorde sammanlagt 10 st IVF-försök, med en massa hormoner insprutade i min stackars kropp, åren 1988 - 1996. 10 stycken! Det är en herrans massa hormoner det. Inne i tidningen stod det att läsa att man tror att hormonerna som man tillför påverkar hjärnan och äggstockarna och en Bodil Ohlsson, professor och överläkare vid Sus har, har forskat på området, hon har kommit fram till att risken för skada i mag-och tarmkanalen med denna hormontillförsel beror på att mag-och tarmkanalen har samma ämnen och receptorer som fångar upp hormonerna som äggstcokarna har. Skillnaden är att de kan göra skada i tarmen - det gör de inte i äggstockarna. Hon säger vidare i artikeln att hennes observationer är ganska få men hon vill samtidigt göra läkare och allmänheten uppmärksam på att risken finns. 

Vet vad jag gjorde då? Jo, jag skickade henne, Bodil Ohlsson, ett mejl och berättade om mig och mina tankar. Jag berättade för henne om alla mina IVF-försök och att jag sen nu hösten 2013 fick reda på att jag hade tjocktarmscancer. Tänk om det finns ett samband? Jag berättade för henne att läkaren mer eller mindre hade sagt att jag var "en sån som bara av slumpen fått cancer", det vill säga man kan varken härleda det till ärftlighet eller min livsstil vilken man ofta göra med den typ av cancer jag hade. Så, varför fick jag tjocktarmscancer? Kan det ha en samband, alla IVF-försöken och att jag fått cancer? Jag skrev till henne att det inte handlar om att jag håller på att söka förklaring till att just jag fått cancer, nej så är det inte - jag har helt och fullt accepterat att så är fallet - men, tänk om det eventuellt skulle kunna finnas ett samband?

Jag fick ju reda på för ett tag sedan att man inom vården är oroliga över hur snabbt just mag-och tarmcancerna är på frammarsch och att man nu håller på att ta fram ett förslag på en allmän screening, det vill säga man planerar, på försök, att erbjuda allmänheten tarmscreening - hur de väljer ut sin målgrupp vet jag inte men jag antar att man kommer att erbjuda människor som uppnått en viss ålder - jag har skrivit om detta innan - kan tänka mig att det kommer att vara från ca 60 år och uppåt som man erbjuder denna möjlighet eftersom denna typ av cancer oftast drabbar"äldre". Mina tankar är nu här, om det är så att det kan finnas kanske, möjligen, kanske bara i nuläget en mikroskopisk risk att det finns samband IVF/hormontillförsel och tarmcancer - skulle man då inte skulle kunna erbjuda kvinnor som genomgått IVF att få denna screening låt säga kanske 20 år efter det att de har gjort sitt första IVF-försök?

Bodil Ohlsson svarade mig - så här skrev hon: "Hej Mia, jag har inte studerat risken att få cancer, bara motorikstörning. Så jag vågar inte uttala mig om det. Kan ju vara så att det kräver längre observationsstudier för att det ska utvecklas cancer än efter motorikstörningar som kommer ganska snart. Så jag vågar inte säga varken det ena eller det andra. Tyvärr. Men man kan ju få cancer ändå. Om några år får vi kanske fler svar. Bästa hälsningar Bodil"

Kanske har jag väckte en tanke hos någon med mina egna funderingar och filosoferingar - vem vet? Hos mig väckte det tankar i vilket fall som helst...

 

 

 

 

 

 

24 Feb 2015