Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Jag och Madonna

 

" Vet du, jag och Madonna är födda samma år" sa jag till Disa häromdagen när vi satt i bilen på väg till affären, " vi är lika gamla, hon och jag". "Jag vet vem Madonna är", svarade Disa, " hon har varit ihop med en kille som bara är 22 år". Jag vände mig mot henne och sa "jag kanske ska slå henne och hitta en kille som bara är 20" - jag såg på minen hon gjorde efter den kommentaren att hon tyckte att jag var supertöntig. Alltså, jag menade ju inte bokstavligen att jag skulle kunna tänka mig ha en kille på 20 år - mer liksom sådär på skämt, men nej, det var inte kul i Disas öron - bara pinsamt.

Men någonstans, ärligt, jag jämför mig hellre med 56-åriga Madonna än 56-åriga Gunilla Persson, ja, hon från Svenska Hollywoodfruar - hon är oxå född 1958, precis som jag och Madonna. Jag gör så ibland när jag ser på mig själv, inte i spegeln utan mer inifrån när jag funderar på mina år, på hur gammal jag är och hur jag ser ut, vilken stil jag har och så - då "jämför" jag mig med någon annan som är född samma år som jag, som Madonna - och då tänker jag " kan hon så kan jag".

Vad är det då jag kan? Ja, det kan vara hur jag är men framför allt hur jag klär mig och ser ut. Madonna är cool, hon är den hon är - hon har cool stil och kör på ålderslöst och det vill jag också göra - jag vill framför allt inte styras av min ålder och tänka " så kan jag inte göra, så kan jag inte klä mig vid min ålder". Jag vill vara jag ända tills jag tvingas in i polyesterbyxor med resårlinning , vid tunika, blåfärgat hår och pärlhalsband. Nej, så banne mig - aldrig någonsin: jag vill vara den jag är tills jag ligger där med näsan i vädret - inga polyesterbyxor för mig, inte! Aldrig!

Varför nämnde jag nu då Gunilla Persson i detta sammanhang? Jo, för hon är en tant i mina ögon - och om det är något som jag INTE vill vara så är det just tant! Jag tror att det är oerhört viktigt att vi är sanna mot oss själva och fortsätter vara den vi är utan att färgas och präglas av vår ålder - siffran som endast talar om hur många år vi levat, inget annat.

Nu menar jag inte att vi ska vara pinsamma och patetiska, nej, balans får det ju vara så klart men att vi inte tänker att vi inte kan klä oss i vissa kläder för att vi är för gammla, det ska vi sluta att göra! Att vi inte tänker att vi inte kan göra vissa saker för att vi är för gammla, det ska vi också sluta med. Vem är det som säger att jag är "för gammal"? Samhället? Jag? Vem är det som bestämmer vad som är rätt eller fel? Vem bestämmer vad vi får göra och inte får göra vid vissa åldrar? Vi har våra normer att leva efter, så är det men samtidigt så är det viktigt att fortsätta leva ett liv som känns bra - oavsett vad det är och hur gammal du är. Om jag skulle vilja lära mig dansa balett, ja, då gör jag det fast jag fyllt 56! Vem ska hindra mig? Egentligen bara jag själv. Madonna gör vad Madonna vill - så Mia gör vad Mia vill. Vi är inte vår ålder! Vi är alla födda det år vi är födda och det kan vi inte påverka, givetvis, ( förutom att ljuga om vårt födelseår ), men det betyder inte att vi per automatik hamnar i fack när vi uppnår vissa åldrar. Jag gör inte det och du behöver inte heller göra det. Vill du ha kortkort kjol och visa halva låret fast du är 62 så gör det! Du kanske har supersnygga ben! Min mormor hade riktigt snygga ben även när hon var över 70, men inte visade hon dem inte, fast hon hade kunnat, nej, då var det klänning ner äver knäna och fotriktiga skor med liten klack. Varför? Jag tror att hon nog hade velat om hon hade vågat för det är ju det - vi vågar inte sticka ut! 

Det är nog mest detta som jag beundrar Madonna för: hon är modig, skiter i vad andra tycker, klär sig sexigt och har en pojkvän som är 22! Mer mod åt tanterna!

 

16 Jun 2015