Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Med risk för att utveckla demens

 

Det stod att läsa i tidningen (Sydsvenskan, vilken annars för en sydskåning?) att läsa "Träning bra för minnet. Rätt kost, motion och "hjärngympa" förebygger minnesstörningar hos äldre personer med stor risk att utveckla demens. Efter bara två år syns skillnader visar en studie gjord av finskla forskare"

Eftersom jag då är "yogafrälst" och på senare år också blivit MediYoga-frälst (Medicinsk Yoga) så kan denna artikel inte bara få gå spårlöst förbi mina fingrar och min blogg - den kallade på mig och lydig som jag är så måste jag svara!

Det är nämligen så att det finns en rörelsemeditation som vi använder mycket inom MediYogan, "Kirtan Kriya", och denna använder man bland annat på patienter med Alzheimers - den är vad man kan kalla "hjärngympa" samtidigt som den är en mantarmeditation. Det finns en svensk forskning, gjord vid Linköpings Universitet som visar entydigt att mantra som upprepas verbalt, som till exempel mantrat SAT NAM ( "Jag är sann") påverkar andra delar av hjärnan än vad vanliga vardagsord som bord och stol gör. Amerikansk forskning vid Pennsylvania State University visar att en kombination av mantra och mudra (fingerställningar) mätbart påverkar och förbättrar minnesfunktionerna -  framför allt då den meditation som vi använder mycket inom MediYoga - alltså Kirtan Kriya.

Här upprepar man mantran SA TA NA MA om och om igen samtidigt som man rör fingertopparena mot varandra: SA - då för man samman tumme och pekfinger, TA - då förs tummen samman med långfingret, NA - tumme mot ringfingret och sist, MA - tumme mot lillfingret... Detta upprepas i ett monotont mässande, gärna högt samtidigt som fingrarna om och om igen möter varandra, höger hand vilar på höger knä och rör sig parallellt med att vänster hand vilar på vänster knä och gör samma rörelsemönster. Oerhört stressreducerande  - men också hjärngympa! Rekommenderat är att göra denna meditation ungefär 10 minuter om dagen. 

Detta var dagens tips från mig - Namaste!

12 Mar 2015