Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

MediYoga

I går, fredag, var jag på en MediYoga fortbildningskurs. MediYoga är Medicinsk Yoga viket jag är instruktör i sedan 2011. Temat var ”Yoga för binjurarna och hormonbalans". Jag visste inte riktigt vad kursen skulle innehålla men sedan jag utbildade mig till MediYogainstruktör har jag fortbildat mig kontinuerligt mycket beroende på att många pass är specifikt inriktade på olika problematiker och diagnoser såsom MediYoga för hjärtat, för kvinnor, för andningen, för ryggen, för huvudvärk och så vidare. Kursen började med att vi fick ett kompendium att kika genom där det då stod beskrivit bland annat vilken funktion våra binjurar har och hur man kan må om man till exempel har underproduktion. Redan när jag började läsa så fattade jag hur rätt jag hade kommit! Det bara bubblade inom mig, det här är ju helt otroligt tänkte jag – jag hade inte kunnat komma mer mitt i prick. Varför? Jo, för en bit in i kompendiet var där en sida som hade titeln ”Yogan och Binjurarna” och där var det beskrivit att enligt yogisk filosofi tillhör binjurarna första chakrat, muladhara, det vill säga rotchakrat – ”mitt” chakra, det som jag jobbar så mycket med sedan jag fick besked förra året att jag hade tjocktarmscancer. Så här stod det:

 Betydelse: Mula = rot, adhara = bas eller stöd

Plats: Mellangården dvs nere vid könet

Färg: Röd

Funktion: Grundtrygghet, överlevnad, närvaro

Sinne: Lukt

Element: Jord

Mat: Protein

Körtel: Binjurarna

Mentalt: Själmedvetenhet

Kroppsdelar: Skelett, ben, fötter, tjocktarm inklusive ändtarm och anus

Fysiska symptom: Övervikt, förstoppning, hemorrojder, andra sjukdomar i ändtarmen, smärtor i nedre delen av tryggen, ischias, åderbråck i ben och underliv, reumatism

Psykiska symptom: depression, rädslor, oro

 Vidare så stod det också i texten: ”Rotchakrat börjar utvecklas redan under tiden i moderlivet och fortsätter sedan att präglas de första tre åren. En otrygg start i livet, separation från modern eller om hon är i obalans kan skapa problem i detta chakra. Det är framför allt de första 40 dagarna efter födelsen som barnet är som mest känsligt men ända upp till tre års ålder påverkas stabiliteten i rotchakrat.

                      Rotchakrat är grunden för fysisk, mental och känslomässig hälsa. Det handlar om överlevnad, att ha mat för dagen, tak över huvudet och att vara frisk. Med andra ord våra basala behov. Det handlar också om att ta hand om kroppen, sova tillräckligt, äta rätt, motionera och vara lyhörd för kroppens behov.

                      Om du har en obalans i rotchakrat kan livet kännas tungt och du kanske inte har tillräckligt med energi till att göra det du vill. Du handlar på instinkt och rutin och kan ha svårt för förändringar. I detta chakra har vi arbetsnarkomaner eller de ”duktiga” flickorna som kommer till följd av brist på egenvärde.

                      Att ha ett stabilt rotchakra är grunden för en trygg och stabil människa som kan stå med båda fötterna på jorden i alla sammanhang. Det ger en stabil och jordad individ som är nöjd med sin kropp, tar ansvar för sina handlingar och känner att livet är meningsfullt.”

Så helt otroligt träffande – och detta skulle jag lära mig, det var bara perfekt. Dagen blev intensiv och spännande och jag kände att passet passar mig och att detta är något jag tar med mig. På kursen kunde jag inte hålla mig från att berätta om mig och det jag gått genom. Det var när vår lärare Ellen Engvall kommenterade rotchakrat och dess betydelse och om vikten av att vara stark i sin självkänsla och att verkligen på djupet älska sig själv som jag bad om att få ordet. Jag började med att säga att jag ser mig själv som resultatet av att inte kunna älska sig själv, att vara ett otryggt barn och en otrygg tonåring men också en otrygg vuxen som levt med ångest och rädslor hela livet. Min obalans i rotchakrat på grund av alla rädslor och all den ångest jag levt med har gjort mig sjuk, det är jag helt ärligt säker på. Jag drabbades av tjocktarmscancer för att jag levt med så mycket oro, stress och rädslor – jag sa till alla kvinnorna i gruppen på kursen att finns det något som de alla kan göra och det är att hjälpa unga människor, hjälpa dem till att stärka deras självkänsla och hjälpa dem till att tycka om sig själva. Jag sa också att jag önskar att jag som ung mött någon som hade hjälpt mig med detta – tänk om jag hade gjort det, hade jag då sluppit få cancer? Det vet man inte, givetvis, men jag vill tro att det är något åt det hållet, faktiskt, helt ärligt tror jag det.

Efteråt, i pausen kom flera av deltagarna fram och sa till mig att de tyckte jag var oerhört modig som vågade berätta. Det värmde i hjärtat! En tjej kom och sa med tårar i ögonen att det berörde henne djupt det jag sa, det träffade henne rakt in i hjärtat eftersom hon själv precis fått en diagnos som hon också upplever är kopplat till rotchakrat. Hon sa att hon tänkte precis så som jag. Jag svarade henne att jag upplever att jag har en uppgift och att jag måste följa min inre röst: när jag känner för att berätta om mig själv så bara måste jag göra det! Det hjälper kanske någon, det är min förhoppning.

 

18 Jan 2015