Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Min mormor pendlade med armarna

 

Jag kommer från Revingeby och där bodde jag fram till jag var ungefär 9 år. Vi bodde nära vår mormor och morfar och vår mormor passade oss ungar ganska ofta. För mig som liten var momor alltid gammal men när jag var tonåring och nästan vuxen var hon fortfarande lika gammal, hon åldrades liksom inte, hon var alltid i samma ålder och hon såg alltid likadan ut. Det var jag som blev äldre, inte hon - hon var gammal alltid. Mormor dog allför tidigt, redan vid 76 års ålder tog cancern hennes liv. Jag gillade min mormor, hon stod för trygghet och kärlek - och så pendlade hon med sina arnmar när hon gick! Jag tyckte som liten att det såg oerhört roligt ut, varför gjorde hon på detta sättet? Varför rörde hon sig så mycket när hon rörde sig? Hon var ganska liten till växten och som jag minns det lite "satt"i kroppen, hela hon rörde sig när hon gick men framför allt armarna - de pendlade fram och tillbaka - fram och tillbaka. När hon stod vid spisen och rörde grunt i grytor och kastruller så rörde hon på hela kroppen - det var som om hon svängde runt med kroppen när hon rörde runt med sleven i matenrätten hon tillredde. Jag kunde sitta där på soffan i köket och bara titta på henne - hennes lilla kropp svängde som i en dans från sida till sida - vispade hon svängde kroppen fortare och fortare från sida till sida. Det såg så roligt ut!

Varför kom jag nu att tänka på detta då? Ibland så bara far mina tankar iväg -och det gjorde de nu i helgen också. Vi tittade nämligen på filmen från vår resa till Kambodja och Thailnad som vi gjorde nu över jul-och nyår. Christen filmar mycket på våra resor - hela tiden. Och det är mycket jag på filmen - han säger alltid att jag har huvudrollen i våra filmer. Hmm, om det kan jag tycka mycket - gillar det inte alltid, kan jag säga. Men i alla fall, där var jag på filmen - och då såg jag det! Herre Gud - jag går ju som min mormor! Jag pendlar fort, fort med mina armar när jag går - det ser ju helt tokigt ut - varför gör jag så? Jag är också liten dock inte satt i kroppen men jag tror att min kropp är lite som min moromors och vill det sig illa kan jag nog bli satt jag också. Liten och satt, svängande och pendlande - jag har blivit min mormor! När jag väl upptäckte det kunde jag inte sluta att se och tänka på det...rör jag också på min kropp när jag lagar mat? Står jag där vid spisen och "dansar" och svänger med kroppen? Jag vet att jag svänger ganska mycket hit och dit med rumpan när jag går - men kanske gör jag det också med kroppen? Jäklar oxå - jag vill inte se rolig ut - jag vill se snygg ut, jag vill liksom glida fram på långa, slanka ben, graciöst med högburet huvud, som en drottning - svepande med mjuka och graciösa rörelser...Så ser jag ut som min mormor - visst, jag älskade henne men ärligt - det såg roligt ut...

Nu är min fundering: finns det någon nytta med att svänga och pendla med armarna så som jag gör? Eller egentlgen, alla pendlar med armarna - mer eller mindre - jag mer...Och ja, det finns lite nytta med det - här är en artikel om detta svängande fenomen från 2009:

"Vetenskapen har i åratal förbryllats över varför vi svänger med våra armar när vi går. Nu tror en hollänsk-amerikansk forskartrio att man löst gåtanVåra svängande armar kostar energi och gör i förlängningen att vi behöver mera mat. Flera forskare har hävdat att det är en dålig vana som blivit kvar från tiden då vi var fyrbenta varelser.

Biomedicinarna på Michigan-universitetet studerade tio försökspersoner efter en biomekanisk modell och kom fram till att det faktiskt går åt mer energi att hålla armarna still när man går. Armrörelserna är ett sätt för kroppen att hindra kroppen att slösa energi på att röra sig upp och ner i stället för framåt när man går. Om du håller armarna intill kroppen guppar kroppen upp och ner 63 procent mer, enligt forskarna. Dessutom "kostar" det mer att hålla armarna stilla än att svänga med dem. Det normala är att vänster arm svingar fram samtidigt som höger ben och vise versa, ungefär som en travhäst. Om du gör tvärtom och "skrittar" med höger ben och höger arm samtidigt går det åt mer energi, men musklerna i axeln får jobba mindre. Forskarna, vars resultat presenteras i den vetenskapliga tidsskriften Proceedings of the Royal Society B, har ett enkelt råd till alla gångare: Sväng loss precis som du vill"....  

Ha - så det så - JAG GÖR RÄTT!! Ha mer sväng och gung i gången - och låt armarna pendla bäst de vill!

 

 

2 Feb 2015