Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Panik är bara kemi...

 

" Nu kunde ingeting hindra paniken. Den vällde upp, forsade ut i varenda muskel, gjorde ont. Panik är bara kemi, brukade han säga till sina studenter. Kemi avsedd att ge kroppen övermänskliga krafter så att man kan bekämpa fiendre och fly från vilddjur."

Jag hittar ofta citat, förklaringar eller annat som jag sedan samlar i en mapp på min dator som jag döpt till "Kloka ord" - man kan aldrig veta när man behöver slänga in ett citat eller ett klokt ord i något sammanhang - och varför då kämpa för att uppfinna hjulet en gång till när det redan är uppfunnet? Det är bara att citera någon annan som har uttryckt något på ett sätt man gillar och vill ha med...det är helt ok - minns man sedan också vem som sa det eller var man läste det så är det extra ok, minns man inte, så, tja, då brukar jag säga " jag läste någonstans" eller "jag hörde någonstans"...Det funkar....Detta ovan citat som jag nu filosoferar runt hittade jag i en bok som jag precis har börjat läsa - eftersom jag inte vet i nuläget vad jag tycker om boken, har bara kommit 20 sidor in i den, så kommer jag inte att berätta något alls om den - är den bra, ja, då kommer jag också att skriva det - om inte, då kommer den att gå spårlöst förbi helt enkelt, utom då för detta citat....

Så, hur tänker jag då och varför vill jag ha med denna mening?Jo,  "panik är bara kemi..." är utmärkta ord att ha för att förklara vad som händer i kroppen när vi sätter igång vårt alarmsystem - vårt kamp-och flyktbeteende: det är helt enkelt en kemisk process i kroppen, inget konstigare än så! Eftersom jag då arbetar med människor som ständigt drar igång denna kemiska process för att de är rädda för så många olika saker behöver jag ibland ha ord med mig i mitt ordförråd som man förstår. Kemiska processer förstår vi - eller kanske inte egentligen men vi förstår att vi har kemiska processer i våra kroppar vilket innebär att vi alla har det och bara för att man då är rädd för något och drar i gång denna kemiska process så innebär det inte att man är konstig - man drar igång den kemiska pocessen lite väl ofta och ganska ofta helt i onödan kanske, ja, så är det, men konstig? Nej, absolut inte! 

När vi så fattar detta behöver vi också förstå hur vi ska göra för att förhindra att vi drar igång denna kemiska process i kroppen - det är det som är det svåra. Hur kan vi förhindra en kemisk process? Det kan vi, givetvis, men det kräver arbete - det tar jag nästa gång...Nu ska jag ut i Västerås, ja, jag är inte hemma i Skåne och bloggar - jag är i Sveriges 5:e största stad ( det visste jag inte - jag visste inte ens var Västerås låg innan jag reste hit) - tror att det är en vacker stad, ligger precis intill Mälaren och staden har även en egen skärgård! Just nu ser jag staden från ett hotellfönster - inom kort kommer jag att promenera där nere på standen gator....Ha en fin måndag - det ska jag ha!

 

8 Jun 2015