Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Rätt eller fel?

I går kväll klockan 19  spelades pjäsen "Made in India - Notes from a babyfarm"  på Moriskan i Malmö. Jag var inte där men önskar att jag hade varit där. Pjäsen handlar om surrogatmödrar i Indien och den marknad den blivit. Amrita Pande, lektor vid sociologiska institutionen på Univerity of Capetown i Sydafrika är medverkande i denna pjäs och oxå debattör och hon hade en debattartikel publicerad i Sydsvenskan, också den i går. "Aktuella frågor" och detta är verkligen just en aktuell fråga som intresserar mig oerhört. Vad det handlar om är att delar av världen önskar införa ett förbud mot surrogatmödraskap och detta kritiserar Amrita Pande genom att hävda att det varken är realistiskt eller önskvärt. Hur ser hon på det? Den stora frågan är givetvis om det är så att de indiska kvinnorna föder barn till europesika och amerikanska barnlösa par för pengar. Och som jag ser det så är det givetvis pengar det handlar om. De som tycker något om detta system är delade i två läger, det ena lägret kritiserar det utifrån ett moraliskt perspektiv och  det andra lägret på sätt och vis "hyllar" det genom att man menar att det blir en win-win-situation, där alla är vinnare; Den fattiga indiska kvinnan tjänar pengar hon aldrig annars hade haft en möjlighet att tjäna, och det barnlösa paret får ett barn!

Var är då problemet egentligen? Jag kan tänka mig att det är ett problem eftersom det har blivit som en sort handel men är inte adoption också då en handel? Som jag ser det kan jag kanske tycka att det i många fall kanske på sätt och vis faktiskt är bättre om barnen "tillverkas" genom surrogatmödraskap eftersom kvinnan som blir gravid är villig till graviditeten, dvs hon går in i processen men öppna ögon, barnet som växer i hennes mage får en dräglig tillvaro redan i moderslivet och föds till två varma famnar som mottar barnet med oändlig kärlek.

När det gäller adoptivbarn så är de i många fall frukten av olyckliga omständigheter, det kan vara våldtäkt, olyckligt resultat av en omöjlig relation, det kan vara "ett barn för mycket" dvs föräldrarna är för fattiga för att klara av att mätta en mun til, osv osv -  anledningar till att man lämnar barn till adoption är oändliga...Barnet i moderslivet är oönskat hela vägen ut, från moderslivet ut i livet, sen även kansk flera år på barnhem innan det äntligen kan få en familj. Starten för dessa oönskade barn är olycklig och kan påverka deras uppväxt och hur deras liv som vuxna blir. Önskade barn har bättre och mer gynnsamma förutsättninga...Men att tillverka barn genom surrogatmödraskap och få betalt för det är människohandel, men det är, rent krasst, adoption oxå...Vad är då rätt och vad är fel? Vi varken kan eller ska moralisera eller sätta oss över dem som har det svårt och inte hitta någon annan utväg, men givetvis får vi lov att tycka...Vad tycker då jag? Ärligt talat så vet jag inte, men vad jag vet är att alla är inte så lyckligt lottade i livet som vi här och det är en anledning till att tänka efter lite innan vi börja tycka en massa om dem som har det svårt och lever i fattigdom! Med detta vill jag uppmana till eftertanke. Och inte bara när det gäller detta utan faktiskt överhuvudtaget; Tänk efter innan du talar!

"Tala är silver - tiga är guld!"

20 Oct 2012