Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Så går världen under, igen!

Den 21:a December är det dax, då går Jorden under! Jo, det är sant, det stod så i tidningen. Och enligt Mayaindianernas kalender så är det så, och då måste det vara sant...Eller?

Jag minns första gången jag hörde talas om Jordens Undergång. Jag tror att det var när någon från Jehovas Vittne predikade om Jordens förestående undergång runt 1975, jag var då ca 17 år och jag blev skiträdd!! Jag trodde så stenhårt på vad han sa, det stod ju i tidningen, han var intervjuad där med bild och allt och då måste det ju vara sant? Visst? I den åldern var jag så påverkbar och så rädd, och att då läsa om något så fruktansvärt hemskt som att jorden skulle gå under var så oerhört skrämmande. Men jag pratade aldrig om det med någon, inte som jag minns i alla fall och jag kan heller inte minnas att man berättade hur det var, jag menar, att det är så det varit i alla tider; Man har alltid pratat om Jordens Undergång. Detta har man gjort så långt tillbaka i tiden som på 700-talet! Och ännu har det inte hänt, så då frågar jag; Varför ska det hända denna gången då? Och då svarar givetvis någon; Varför inte =)

Isak, min son, han har i många år frossat i det här med jordens undergång och naturkatastrofer och han har tillsammans med sina kompisar gjort upp en plan på hur de ska överleva och komma undan. Planen har förändrats något efter tidens gång men faktum kvarstår; De har en plan, och om det skulle behövas så ska de i alla fall se till så att de överlever. Och det är de inte ensam om. I USA så har många familjer skapat underjordiska skyddsrum, ut i fall att.

Så, min fråga är; Varför är det på detta viset? Varför måste vi tro att jorden ska gå under överhuvudtaget?
Enligt en klok man så är detta något som tycks ligga medfött i våra psyken, och att det också finns inbyggt i många kulturer, att vi har en form av tänkande som går ut på att vi har syndat och ska straffas! Så genom våra synder ska vi kollektivt straffas med att jorden helt enkelt ska gå under! Vem ska då se till att jorden går under - och vad är det för hemska synder vi gjort, vi människor, som gör att vi ska staffas alla så hårt som att låta hela jorden gå under, att göra slut på allt? Här hjälper det tydligen inte att det finns otaliga människor som är goda, genomgoda - alla ska straffas som syndare. Sorgligt. Dessa tankar kan skrämma människor. Och är man då en tänkare, lite sorgsen och en sån som lätt tar till sig katastroftankar, ja, då kan det bli ett hjärnspöke som vägrar släppa sitt grepp! Just att massamedia gärna hänger på gör ju sitt. Många är ju övertygade om att det som står i tidningen alternativt sägs på nyheterna på tv eller på radio är lika med sanningar. Man kan inte sålla och hålla isär, man tror på allt vad andra säger! Jag gjorde det när jag var ung, och det finns tusentals som jag...Så med detta vill jag bara säga; Jorden kommer inte att gå under - inte förren den gör det - och när den gör det, så gör den det; Vi kan inte gå runt och oroa oss för saker som vi inte på något sätt kan styra!

9 Dec 2012