Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Så smart!

 

Dumpstermarknad” på Södermalm är regissören Måns Herngrens och Hans ”Gamle Ica-Stig” Mosesson nya projekt. – Vi är två gamla rynkiga och övermogna päron som slår ett slag för de övermogna och rynkiga frukter och grönsaker som slängs" står det att läsa på DN.se idag. Jag blir genast nyfiken och klickar in mig på artikeln och kan då till min förtjusning läsa följande:

"Anledningen till att de båda har engagerat sig i maten vi slänger var en oskyldig händelse för Måns i en mataffär för några månader sedan. "Jag tog tag i en färsklökkvist och frågade en butiksanställd om det var det sista de hade". ”Nej, herregud, det där ska slängas”, svarade hon. En hel vagn med fullt ätbar lök! " Jag började tänka på det vansinniga i att affärer slänger exempelvis äpplen och tomater med bara små märken i. Och att jag själv har spelat in reklamfilmer för Coop i många år och stått på inspelningsplatsen och upptäckt en liten svart prick på någon tomat och så har man vridit på den. Givetvis bidrar det till att skapa en bild av hur grönsaker och frukt ska se ut som får människor att stå i affären och välja den finaste bananen, även om den är omogen." Sagt och gjort. Måns ringde till en person han inte kände man som kunde ha samma lite skuldmedvetna erfarenhet av att locka till att handla, Hans Mosesson – till alldeles nyligen Ica-Stig med svenska folket."

Vad dessa två herrar nu ska göra är att de nu på söndag på Södermalm i Stockholm kommer att anordna en så kallad "Dumstermarknad". Grabbarna kommer att resa runt till olika mataffärer på Södermalm som de har varit i kontakt med och de kommer där att plocka på sig frukt, grönsaker och annat som butikerna har kasserat, alltså egentligen fullt ätbara matvaror men med lite skavanker eller med utgångna bäst-föredatum. De tar sedan allt detta med sig till den för detta tillfälle skapade marknaden där de sedan kommer att pressa juicer och tillsammans med kockar laga mat utifrån de kasserade matvarorna. Människor kan komma dit och äta, man kan ta mat med sig och om man vill och tycker att man har råd så kan man få lov att lägga en liten slant i en burk som utbyte. Pengarna de får in på detta projekt ska gå till något klimatsmart ändamål, planera de.

Anledningen till projektet är att "visa upp vansinnet i att slänga fullt ätbara goda varor", som de uttrycker det själva...Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/sthlm/fulheten-som-bedrar/

Av mig får denna tanke och handling en stor tumme upp, jag trycker på Gilla-knappen eller what ever...Det är så bra, detta! Tanken är att vi ska bli medvetna om det oerhörd matsvinn som vi har, inte bara här hemma hos oss utan på så många platser på jorden. Det är helt galet detta förfärliga slöseri - jag kan inte annat än att hålla med. Framför allt så förfäras man över vårt slöseri om man har varit utanför De Rika Ländernas Gränser och sett hur människor där ute svälter eller hur lite mat många får i sina magar, vuxna som barn.

När vi var på ett barnhem i Laos och pratade med barnen där berättade de för oss att de äter två mål mat om dagen - och båda målen innehåller ris och grönsaker, i stort sett inget annat. Inga proteiner så långt ögat når. Nästan aldrig någon frukt, lite fett och lite kolhydrater - hur ska barn kunna växa och hur ska vuxna kunna arbeta på denna fattiga kost? Och det är så det ser ut, där ute i verkligheten!

Vi borde skämmas, egentligen - hur kan vi tillåta oss att vara så kräsna? Bäst-föredatum, vad är det för trams? Vaddå lite mögel eller bruna bananer, det spelar väl ingen roll? Möglet går lätt att ta bort och bananen kan du ju skala, för sjutton. Men, nej då - vi slänger istället och så tar vi en ny! Varför? FÖR ATT VI KAN - den äldsta, enklaste och den mest vanliga förklaringen och anledningen till ett handlande: För att vi kan - för det kan vi ju. Men de som inte kan, de kan inte för de har inget val. De får gå och lägga sig med hungriga magar och törstiga munnar. De får vakna på morgonen till en ny dag, med en ännu mer hungrig mage och en ännu mer törtsig mun..

Det är deras verklighet - och i min verklighet? Tja, jag lägger mig på fredagskvällen med en så mätt mage att jag inte kan somna - förrätten, huvudrätten och ovan på det efterrätten som jag har tryckt i mig under kvällen ligger där och trycker på, vinet jag har hällt i mig får rummet att snurra lite lätt - jag är så mätt att jag inte kan sova. Den lilla flickan på barnhemmet i Laos är så hungrig att hon inte kan sova...Hur kan det vara på detta sätt? Var är det som det har gått snett?

 

 

 

 

29 May 2015