Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Syn på oskuld

 

"Det är så sjukt orättvist. En man kan göra som han vill, medans en kvinna som aldrig har haft sex ändå kan få sin oskuld ifrågasatt och råka riktigt illa ut"

Detta ovan är ett citat från en tjej som valt att berätta, anonymt, om hur det kan vara att leva i värld där det är krav på oskuld innan giftemål.

Det intressanta med detta är egenligen det vi kallar "mödomshinnan" och att det bör finnas blod på det vita lakanet morgon efter bröllopsnatten - ett tydligt och bildligt bevis på att flickan i fråga verkligen var oskuld. Men - enligt barnmorskor så är detta med mödomshinnan bara en myt! Det finns alltså ingen täckande hinna innanför slidmynningen som spricker vid samlag. Enligt de kunniga tror man att denna myt uppkommit för att kunna kontrollera kvinnors sexualitet. Helt ärligt - nu får det väl ändå räcka!

Med denna sanning så är det då att det man har trott när man läst böcker eller sett filmer, vilka framför allt då handlat om längre tid tillbaka i tiden, och när man sett och läst om hur släkten kommit ut dagen efter bröllopsnatten glädjestrålande släpandes på det stora vita blodfläckade lakanet - då är inte detta ett bevis på kvinnans oskuld utan ett bevis på att hon har lidigt oerhört under den gångna natten: mannen har helt enkelt tvingat sig in i henne så hårt att hennes slidmynning har spruckit - och detta jublar släkten över! Det är ju helt förfärligt - att man aldrig har ifrågasatt detta innan? Jag är näst intill chockad. Och alla dessa kvinnor som lever inom andra kulturer och/eller religioner - de upplever detta i dagens samhälle också, fortfarande.

Jag skrev i min text ovan " när man läser böcker eller ser filmer från förr" men detta är inte från förr - det är idag, 2015 och välden och synen på kvinnan har inte kommit längre än så här. Vi vet fortfarande inte bättre! Är jag förvånad, nej kanske inte - men ändå? Vad är det för värld vi lever i? Min tanke är nu: så förfärligt det första mötet med sex kan bli för den stackars unga kvinnan som inget vet. Så brutal och smärtsam en bröllopsnatt kan vara. Hur kan en kvinnas oskuld ägas av någon annan än kvinnan ifråga? Visst kan det vara så att det är ett helt eget och frivilligt val men oftast är det inte så, och om nu så är fallet att kvinnan verkligen vill "bevisa" sin oskuld - räcker inte ord? Måste det finnas blodfläckat lakan som bevis? Varför inte utbilda omvärlden om hur en kvinnas undre liv är skapat och ser ut så att man inte i framtiden misstolkar frånvaron av blod på lakanet som en lögn: hon var inte oskuld - och straffet för denna lögn kan bli - döden! Som kvinnan sa " en kvinna som aldrig har haft sex ändå kan få sin oskuld ifrågasatt och råka riktigt illa ut" - det är inte första gången vi hört om unga kvinnor som blivit slagna, och också ihjälslagna, för en "lögn" som vi nu vet är ingen lögn - kvinnan har säkert varit oskuld, men hon blödde inte! Hur "bevisar" man då sin oskuld? Det går ju inte för en kvinnas ord är inte att lita på. Kvinnan går inte att lita på...

 

17 Mar 2015