Läs mer om Mias bok för flygrädda under fliken "Böcker"

Varför är vi ibland så missunnsamma?

 

Jag har funderat nu några dagar på varför vi har så svårt att glädjas med andras framgång och att denna motvilja mot att glädjas kanske innerst inne bottnar i avundsjuka? Jag tror att jag nog har börjat skrapa på sanningen med den tanken för det är så jag själv har tänkt många gånger förr, när jag inte förstod bättre.

Idag försöker jag, från djupet av mitt hjärta, verkligen glädjas med andra när det lossnar för dem och de blir framgångsrika. För varför ska jag inte gör det, när jag kan? Det som egentligen fick mig att börja fundera i dessa banor just nu var ett inlägg på, ja, precis, vår "nagel i ögat": Facebook - hatat eller älskat av alla och envar. Där var ett inlägg från en vän till mig, som i sin tur hade länkat ett inlägg från en blogg som en vän till då min vän hade lagt ut. Bland annat så var det riktat mot den Medicinska Yoga, eller MediYoga som den nu heter ( anledningen till det så kallade namnbytet var att Göran Boll ville på något sätt skydda namnet och ordet medicinskt går av naturliga skäl inte att skydda - så det blev istället MediYoga ) - i vilket fall som helst så upplevde jag när jag läste vännens text att det fanns ett motstånd till MediYogans frammarch och sen spanns det vidare på detta i kommentarer från andra "vänner" - jag kunde givetvis inte låta bli att lägga ut en kommentar jag med. Det kom då ett långt, väldigt långt, inlägg från ytterligare en vän till min vän  - många vänner är det...och det var detta sista inlägg som fick mig att börja fundera: varför glädjs inte vi alla yoginis över Göran Bolls oerhörda framgång? Det är ju så fantastiskt att yogan nu har blivit ett verktyg inom vården och att man använder MediYoga både på vårdcentraler och på sjukus i Sverige och nu också utomlands. Det är en oerhörd framgång för yogan och det är väl de alla vi yoginis vill? Vi vill yogaboosta välden, vill vi inte det? Klart vi vill!

Så, varför då denna klagan på just MediYoga? Kvinnan som skrev inlägget skrev bland annat att hon inte förstod varför MediYogan fick så stort plats i massmedia men varför spelar väl innerst inne ingen roll, det viktigaste är väl ändå Att, det vill säga att yogan får uppmärksamhet och att så många människor vittnar om hur bra de mår efter det att de har börjat med yoga/MediYoga. Nej, problemet är nog någonstans att man kanske retar sig på att det finns en människa bakom denna framgång och att denna någon nu får så mycket uppmärksamhet och att hans företag blomstrar. Tanken kan vara: "varför kom inte jag på denna lysande idé?" Det är nog mer där skon klämmer egentligen, kanske...Men MediYogan har inte blivit en framgång "bara sådär" utan det ligger år efter år av arbete bakom denna framgång, vilket det gör bakom de flestas framgångar. Göran Boll började redan på tidgt 90-tal med Kundaliniyogan och jag vet att han har lagt ner ett oerhört arbete, tillsammans med läkare och andra inom vården, på detta MediYoga-koncept - där ligger mycket tid och mycket pengar bakom - så jag säger bara: Bravo, Göran Boll....

Fundera på detta: hur många retar sig på att vi idag har möjlighet att få akupunktur på de flesta vårdinrättningar? Det är väl ingen idag som missunnar oss detta och tänker på att det var någon bakom som fick oss att börja med detta helande verktyg som hjälpt människor i Kina till ett hälsosamt liv i årtusenden? Det är väl ingen idag som ens höjer ett ögonbryn när någon ska gå på massage, detta verktyg för hälsa som så många människor har använt i årtusenden på vår jord - är det någon som missunnar någon denna framgång det blivit? För det är ju givetvis någon som en gång fört in massagen till oss här i Sverige och fått oss att förstå att det kan vara en väg till hälsa. Samma sak med zonterapi, reflexologi, kiropraktorer, ja allt detta som ses som den "alternativa" vägen till och för hälsa - så, varför så upprörda tankar och kommentarer om MediYogan, om man nu kan använda detta som verktyg inom vården för bättre hälsa?

Ärligt: det är bara löjligt att reta sig - låt oss glädja oss åt detta istället - yogan kan inte "skyddas" och ska inte det heller, det vill väl ingen...Nej, låt oss alla tillsammans sprida istället att med yoga kan man hålla sig frisk - och att man utövar yogan helt utefter de förutsättningar man har - det är det som är en del av just MediYogan: alla kan göra det! Och det är därför det är så bra! Länge leve Yogan! 

 

 

13 May 2015